TJ Sokol Svinov B (Ženy)

Z V3 V2 P1 P0 S B

TJ Sokol Svinov B : VK Vratimov 3:0 (17, 17, 23)24.04.2024

Sestava: Nahrávka: Mirka, Renata Smeč: Marci, Ája Blok: Martina J., Helena

Na začátek hracího dne jsme oslavily krásné Martino jubileum. Ta holka snad nestárne! Dostala pravou kapitánskou pásku, takže konečně je naší vůdkyní i oficiálně. Jen ještě musí vychytat, kde ji bude nosit – krk ani čelo se moc neosvědčili. Mezitím jsme řešily i další problém, a to nevyzvednutý kelímek Prosecca. Verča se sice na zápas přihlásila, ale k příchodu nedošlo, takže co s kelímkem navíc? No ztratil se jak nic :).

Se začátkem zápasu se však naštěstí neztratila předherní pohoda. Hra byla luxusní na obou stranách. Hrálo se dynamicky, chytře i hodně útočně. Ale zároveň se nepřiznávaly teče, a o autu/dobrém míči na čáru rozhodovalo hlavně větší radování. Za chvíli jsme tomuto systému přišly na kloub a pak už to odsýpalo jedna radost. Teda vlastně dvě radosti. Zápas měl totiž velmi netradiční závěr, kdy jsme musely vyhrát hned dvakrát. První vítězství za stavu 24:20 nám totiž nebylo uznáno. Rozhodčí pískl, Marcelka dala eso, soupeřky se za ním nestačily ani otočit. A tak šly za rozhodčím, že ještě nebyly připravené a podání se muselo opakovat. Zajímavý postup, zkusíme taky někdy použít. Naštěstí nás to nerozhodilo a druhý matchball za stavu 24:23 byl už uznán bez výhrad. Hezké to bylo!

Sepsal(a): Renata
Rozhodčí: Dalibor Lžičař

TJ Sokol Svinov B : TJ Sokol Stará Bělá A 3:0 (7, 10, 8)17.04.2024

Sestava: Nahrávka: Mirka, Renata, Ája Smeč: Irena, Marci Blok: Helena, Martina J., Tereza

Raz, dva, tři (sety). Tak rychlé to bylo. Soupeřkám se nedařilo nic, atak jsme ani pořádně nezahřály naši novou spoluhráčku Terku. Tak snad nenabyde dojmu, že je to vždycky takhle jednoduché! Tentokrát se prostě dařilo. A ty dvě prosecca, které u toho padly, na to URČITĚ neměly žádný vliv…

Sepsal(a): Renata
Rozhodčí: Ivan Štefek

TJ Sokol Svinov B : VK Polanka nad Odrou 0:3 (-20, -20, -20)10.04.2024

Sestava: Nahrávka: Mirka, Veronika, Renata, Gabka, Ája Smeč: Irena, Marci Blok: Martina J., Helena

Zahájení zápasu provázelo naše značné rozčarování. Po intenzivním vyjednávání o zrušení zápasu ze strany Polanky jsme byly trochu v šoku, když soupeřky nastoupily v počtu DEVĚT. Nejspíš chtěly původně hrát třeba ve dvaceti a tak zvažovaly přeložení… No nic, pro příště méně administrativy a více hraní! A protože hráček bylo tedy akorát, tak už bylo možné naskočit do vlaku, který se dnes jmenoval „kdo lije, ten vede“. My jsme sice lily dost (tentokrát jsme zapíjeli novou Irčinu vnučku), ale Polanka lila účinněji. Soupeřky využívaly všechna náměstíčka, která u nás byla. Zároveň na ně neplatily naše smeče do postavení, protože to vždycky měly. A tak si Polanka došla pro pohodové vítězství 3:0. Následný návrh na přeložení tohoto zápasu (tentokrát z naší strany) již překvapivě nebyl brán v potaz…

Sepsal(a): Renata
Rozhodčí: Ivan Štefek

TJ Sokol Svinov A : TJ Sokol Svinov B 3:1 (24, 20, -24, 23)20.03.2024

Sestava (domácí): Nahrávka: Zuzka, Janča O., Marcela Smeč: Jana D., Pavla, Zuzka C. Blok: Hanka, Martina J., Lucie H. Sestava (hosté): Smeč: Irena, Marci Blok: Martina J., Marie, Helena
Diváci: Fanoušci: všichni a Arnošt

Domácí zápas s domácím "soupeřem", co více si přát? Snad jen, aby někdo vytáhl šampaňské a začaly jsme slavit. Šáňo vytáhla Maruška (krásné narozeniny) a mohlo se jít na to. Tedy i na hru, nejen na to šáňo.

Začátek zápasu se nám moc nevyšel, hned v úvodu se nám zranila Marci. To na úvod vskutku nepotěší.  Ale na druhou stranu to náš tým semklo a těsnou koncovku prvního setu jsme zvládly lépe. Ve druhém setu jsme si vybudovaly solidní náskok,  který jsme udržely. Za to třetí set patřil zcela zaslouženě holkám z béčka. Připoměly jsme si, že tie breaky,  narozdíl od minulé sezóny nehrajeme a je nutné čtvrtý set za kazdou cenu vyhrát. Což se nám povedlo a tři bludišťáci jsou naši.

Sepsal(a): Zuzka C.

Derby bylo jako vždy intenzivní. Bohužel ho hned ze začátku opět narušilo zranění áčkové Marcelky. Ta holka už asi dostane zákaz hrát proti nám! V zápase jsme získaly asi nejvíc uhraných bodů z celého jara, ale nebylo nám to nic platné. Tato solidní suma se na zisku bodu za zápas neprojevila. Těsné koncovky patřily Áčku a tak jsme si aspoň hezky zahrály. Zápasu se zúčastnila i Maruška, která už nejspíš zůstane pod horami a do Svinova už jezdit moc nebude. To nás mrzí, ale byla nám přislíbena drobná oslavička u Marušky na zahradě, což by mohla být alespoň malá náplast na vznik této volné blokařské pozice. Ano, znamená to zahájení náboru na post „Čínská zeď“ s povahou lehce roztržité pohodářky! Tak snad najdeme někoho podobně fajného, jako je Maru :).

Sepsal(a): Renata
Rozhodčí: Ivan Štefek

TJ Sokol Stará Bělá B : TJ Sokol Svinov B 2:3 (-22, -26, 20, 16, -7)28.02.2024

Sestava: Nahrávka: Veronika, Renata, Ája Smeč: Irena, Marci Blok: Martina J., Helena

Nová Bělá, nová hala, nová přátelství – chtělo by se říct! Ale ne, s tímhle soupeřem (tedy spíše jeho realizačním týmem) to znova trochu dřelo…

Proto jsme to hned na začátku preventivně trochu promazaly. Naše osvědčené Prossecové mazadlo mělo tentokrát několik funkcí. Jednak bylo třeba pořádně zapít Kájiny dvojčecí holky a jednak Iren oslavila další 18tiny! Tato část zápasu proběhla na jedničku, tak jsme získanou pohodičku zkusily přenést do hry. A první dva sety se to dařilo perfektně! Chladná hlava v koncovkách nás dovedla k vedení 2:0. Pak se ale něco zlomilo. Naštěstí to nebylo soupeřčino koleno, které snad bude jen vyvrtnuté. Ani Verčin palec, který snad bude jen naražený. Bylo to něco v nás! A taky něco, co přimělo trenéra Bělé nesmyslně rozhodovat o míčích v zámezí po celé ploše tělocvičny. Ano, při hře sice byl přítomný i rozhodčí, ale ten jen bezmocně pískal, jak si trenér Bělé pískal. S lítostí jsme taky sledovaly, že od minulého zápasu sice došlo k velkému zlepšení hry mladých Bělanek (měly fakt supr pole a nečitelné rychloútoky z různých pozic), ale lekce slušného chování ještě stále zařazena nebyla. Dokud se nenaučím pravidla, tak na soupeřky nepokřikuju, že!?! I to zdravení by se občas hodilo. No nic, další dva sety jsme prohrály, ale tiebreak byl zase jednoznačně náš. Do příště vyladíme postavení, protože jsme byly tak moc flexibilní a univerzální, až nám to úplně nepomáhalo. Na závěr jsme ještě v šatně natrénovaly oslavu Marcelčiných narozenin. Takže až je bude skutečně mít, jsme připravené. Tak snad nám nedá tím novým bičíkem na zadek…

Sepsal(a): Renata
Rozhodčí: Rudolf Šrámek

TJ Sokol Poruba : TJ Sokol Svinov B 0:3 (-10, -12, -11)15.02.2024

Sestava: Nahrávka: Mirka, Gabka, Ája Smeč: Irena, Helena Blok: Martina J., Marci

Jelikož jsme zodpovědný tým, již několik dní před termínem utkání jsme si ověřovaly, kolik nás na zápas dojde, přičemž byla zjištěna nepřesvědčivá bilance: jedna namožená záda, jedno nefunkční rameno, jedny (moje) téměř nefunkční plíce a naše opora týmu, Marcelka, na antibiotikách. No nic, nenechaly jsme se zastrašit a před zápasem jsme se posilnily, ostatně jako vždy, alkoholem. Vítězství nám hned přišlo reálnější, byť se na našem zdravotním stavu nic nezlepšilo.
Do utkání jsme vstoupily trochu rozpačitě. Ačkoliv byly soupeřky tabulkově slabší, panoval na naší straně zmatek doplňovaný o salvy mého dunivého kašle, a tak se bojovalo o každý bod. Naštěstí nás podrželo silné podání a my se postupně dostaly do své hry a slušného vedení. Ve chvíli, kdy Marcelka předvedla neuvěřitelný bloko-smeč, rozhodila soupeřky natolik, že téměř nebyly schopné bránit se našim nepřesným útokům. Popravdě ani jejich trenér si s naší nevyzpytatelnou hrou nevěděl rady. Zakončení prvního setu již měla ve svých rukou Ája a její nehratelný servis.
První set jsme získaly, nicméně mé plíce začaly stávkovat, a tak do druhého setu nastoupila Miruška a Ája díky své univerzálnosti (ano i na bloku si ji umíme představit) si šla zasmečovat. Začátek druhého setu byl z naší strany opět trochu rozpačitý a se soupeřkami jsme se přetahovaly o vedení. Martinka, jako správná kapitánka, svým spoluhráčkám při příjmu dokázala přesně ukázat, kam v hřišti dopadne podání soupeře, aniž by se ho některá z nás stihla dotknout. Miruška jen bezradně sledovala balón, který by jistě zvládla zahrát, kdyby nebylo oněch bolavých zad. Naštěstí zafungovaly naše skvělé blokařky a nahrávačská posila na smeči se ukázala jako velmi silný článek. Sázely jsme jeden bod za druhým a závěr setu již byl opět v režii Áji a jejího brutálního podání. Druhý set byl v kapse.
Protože se mi podařilo dostat do plic trochu vzduchu, prostřídaly jsme opět složení a vrhly se do třetího setu s touhou zápas co nejrychleji ukončit (nejsme už nejmladší že). Nutno říct, že pokud si soupeřky myslely, že polevíme, tak se krutě zmýlily. Naše servisy byly drtivé, smeče získaly na důraznosti. Neměly šanci, přesto neztrácely elán a vrhaly se snaživě za každým balónem. Smrtící ránu jim ovšem zasadila Ája, která projevila svou, pro nás doposud neznámou, bezcitnou stránku, a ve chvíli, kdy se soupeřkám podařilo v poli vybrat v podstatě nehratelný balón a všechny byly v pohybu, aby situaci zachránily, Ája s ledovým klidem (hodným Kleopatry, když trávila svého bratra Ptolemája) zahrála prsty přímo na náměstíčko soupeřek. Poprava byla dokonána! Zbývalo ještě několik bodů k vítězství, ale shodly jsme se, že tento okamžik vzal soupeřkám poslední vítr z plachet, a my jsme bezpečně vyhrály náš první zápas v jarní části.

Sepsal(a): Helena

VK Polanka nad Odrou : TJ Sokol Svinov B 3:1 (18, 14, -21, 17)21.11.2023

Sestava: Nahrávka: Veronika, Renata Smeč: Irena, Marci Blok: Martina J., Helena
Diváci: Verči taťka, Marek i Kája, Helči ctitel a Maty.

Poslední předvánoční zápas sliboval tuhý boj o průběžné druhé místo v tabulce. Proto jsme chtěly jet v neobvykle vysokém počtu osmi hráček. Jak už to však u nás bývá, než zápas začal, bylo nás už opět jenom 6 (snad se Ája s Gabi brzo vyzdraví!). Ale tak zkusíme zabojovat! Nic jsme nepodcenily a aplikovaly jsme rtěnku v tmavě rudém odstínu. Prosecco již bylo otevřené a tak se zdálo, že nic nebrání hezké hře. Nemohly jsme se však mýlit víc! Nejvíce namáhaným svalem byly nejspíš hlasivky, neboť jsme stále řvaly „mám“, ale nebylo to nic platné. Motaly jsme se jedna přes druhou. Ani to sviňské štěstí nestálo na naší straně. Až teprve ve třetím setu, kdy už Marťa bezradně vzala za stavu 6:14 toho dne šestý time-out, se konečně začalo dařit.  Pro fanoušky jsme tak hlavně dobrým servisem a obětavým běháním v poli, vybojovaly aspoň jeden set. V tom čtvrtém už však Polanka zase jasně ukázala, kdo je tady domácí a kdo má vytrénovanou základnu na několik generací dopředu. Prostě měly skvělé pole a tu výhru si zasloužily!

Sepsal(a): Renata
Rozhodčí: Ivan Štefek

TJ Sokol Svinov B : TJ Sokol Svinov A 3:1 (19, 17, -19, 15)08.11.2023

Sestava (domácí): Nahrávka: Veronika, Renata, Ája Smeč: Irena, Marci Blok: Martina J., Helena Sestava (hosté): Smeč: Zuzka C., Martina J., Lucie H. Blok: Jana D., Hanka
Diváci: Ajky manža + děti + bratr + rodiče.

Konečně rozumný soupeř - Áčko nastoupilo v optimálním počtu 8mi hráček, věkový průměr srovnatelný (dobře, trochu nižší, než ten náš) - jde vidět, že jsou ze Svinova. To by mohlo mít parametry kvalitního derby! My jsme to však raději ještě pojistily hromadnou aplikací rtěnky. Očekávaly jsme tak, že naše výkony budou stejně zářivé, jako naše rty!

První dva sety tuto hypotézu potvrzovaly. Šlo nám hlavně podání a krásně jsme taky využívaly volného středového prostoru na hřišti „modrých“ sviní. Mírné zaváhání přišlo ve třetím setu, kdy se naše rtěnka evidentně rozmazala natolik, že již neplnila funkci spolehlivého oslňovače soupeřek. Áčko se tak chytlo šance a i za cenu nepříjemného zranění Marcelky se jim podařilo vyhrát. Ve čtvrtém setu jsme však opět začaly využívat tajných zbraní. Ajka smečovala ze všeho, co jí přišlo pod ruku (ikdyž byla nahrávačka), Marci se toho taky nebála. A když Helča vytáhla závěrečné prsty přímo do zadního rožku, byla naše výhra na světě! Červené svině (dle dresů i rtů) tak odjížděly spokojené, ty modré snad brzo vyléčí zranění, popř. do příště pořídí alespoň lesk na rty :).

Sepsal(a): Renata

V prvním setu na nás holky z Béčka vlítly a my se nestačily divit. Když už se nám útok povedl soupeřky byly všude. V druhém setu jsme se chvílemi dostávaly nadostřel , ale pak zase přišla šňůra útoku a my se neubránily. Ve třetím setu jsme sestavu pozměnily. Marcela šla na smeč a konečně set vyhrály, ale bohužel si při posledním smeči zranila koleno a po zápase odjela přímo na fakultku. Byly jsme z toho docela rozhozené a tak nám holky z béčka utekly hned na začátku o 7 bodů a my už ztrátu nedohnaly. Nejvíc nám chyběla souhra na bloku a naše útoky nebyly úplně účinné a béčko prostě bylo všude. Hlavně Marcelka ať je brzy zdravá.

Sepsal(a): Jana D.
Rozhodčí: Ivan Štefek

TJ Sokol Bohumín : TJ Sokol Svinov B 3:0 (15, 21, 13)31.10.2023

Sestava: Nahrávka: Renata, Gabka, Ája Smeč: Irena, Marci Blok: Martina J., Veronika

Už jste někdy hráli před baníkovským kotlem fanoušků? Tak my skoro jo. Bohumínští to vzali zodpovědně, a kromě vuvuzel jim nechybělo nic. Tak ještě, že nás bylo aspoň 7, ikdyž ta jedna střídající to měla proti 20ti bohumínským ultras dost těžké. To se velmi rychle začalo projevovat i na průběhu hry. Stručně: propadák, výprask, provar, výbuch, čistý průstřel, možná ještě zmar. Ano, i my můžeme prohrát 0:3. Je hezké si to připomenout, ale budeme se na to snažit zase hodně rychle zapomenout. Zoufalost jsme pokropily lahví prosecca, a tím snad mažeme ten příjem, který nám vůbec nešel. Bohumín byl prostě o třídu výš, a to hlavně podáním a výškou některých hráček. Taky se ukázalo, že 4 nahrávačky (v našem týmu) je méně než 4 smečařky a blokařky (v Bohumínském týmu) :). Tak příště znovu a lépe!

Rozhodčí: Jan Slezák

VK Vratimov : TJ Sokol Svinov B 0:3 (-15, -23, -14)24.10.2023

Sestava: Nahrávka: Gabka, Ája Smeč: Irena, Marci Blok: Olga, Martina J.

Sestava se tentokrát rodila za pochodu. Nejprve odpadla nemocná Maruška, pak bacil skočil ještě na Verču. Účast tedy přislíbila Ola, přehodnocení svého programu nabídla Helča a také Marťa, která druhý den odjížděla na dovču. Ještě byla v ohrožení Marcelka, která se hlásila jako poloviční hráč z důvodu zraněného kotníku. Helence se nakonec nepodařilo zajistit hlídání pro nemocného syna, ale u nás již tradičních 6 statečných mohlo vyrazit do boje. Zdárně jsme se sešly v Nové Bělé a nastoupily do zápasu s pokynem Marti „hlavně rychle, ať jsme brzy doma“. Naštěstí Vratimov nekladl velký odpor, naše „poloviční hráčka“ předvedla nadlimitní výkon, takže brzy jsme odcházely do šatny s vítězstvím v kapse. Nerozhodil nás ani déšť, který nás čekal při odjezdu.

Sepsal(a): Irena

TJ Sokol Svinov B : TJ Sokol Stará Bělá B 3:1 (10, 21, -16, 19)18.10.2023

Sestava: Nahrávka: Renata, Ája Smeč: Irena, Marci Blok: Veronika, Helena
Diváci: Albert, malý Albert, malá Ajka

Při příchodu do haly jsme znejistěly, jestli se opravdu bude hrát volejbal nebo jestli jsme omylem nevrazily na trénink fotbalistek. Protihráčky totiž dorazily v úctyhodném počtu 14ti kusů + trenér. Po prověření situace jsme honem rozbalily volejbalovou síť, ale začátek utkání byl přesto opožděn, neboť Bělá nebyla dostatečně rozcvičená. Chápu, v takovém počtu si člověk šáhne na balon jen jednou za čas, že. Pak už se ale hrálo ostošest. Trenér střídal, radil, pokřikoval, chvílemi přebíral i funkci rozhodčího, ale nestačilo to. Podařilo se nám uhájit vítězství bez ztráty bodu. Když porovnám přibližný součet věků hráček jednotlivých družstev (my cca 240 při šesti hráčkách, soupeřky cca 240 při čtrnácti hráčkách), je jasné, že dnes zvítězily zkušenosti. Holky z Bělé svoji šikovnost jednou určitě taky promění v body. Jen je škoda, že už v takhle mladém věku neumí přiznat dotek sítě nebo ani pořádně podat ruku a poděkovat za hezkou hru (namísto nevhodných komentářů k hlášení autů). Třeba to jen jejich mladý trenér ještě nestihl probrat a bude to náplní hned dalšího jejich tréninku!

Sepsal(a): Renata
Rozhodčí: Ivan Štefek

TJ Sokol Stará Bělá A : TJ Sokol Svinov B 1:3 (-10, 22, -20, -10)11.10.2023

Sestava: Nahrávka: Renata, Ája Smeč: Irena, Marci Blok: Martina J., Helena
Diváci: Naši Fanoušci: teta Věra, nevyhranění fanoušci: Luki, Šimon

Soupeřky zvolily krycí taktiku, neboť do letošní sezóny vstoupily pod jiným názvem. Očekávaly jsme tak nové posily ze zahraničí, inovativní taktiky nebo dokonce novou halu (tu jsme si moc přály!). Ale ne, jako vždy jsme se sešly na Jízdárně… Jako zázrakem se nám všem podařilo nalézt vstup do haly (ikdyž některé z nás měly značné problémy). Tma byla naštěstí jen venku, atak jsme za obstojných světelných podmínek šly na věc. První, již tradiční, část rozcvičky (prosecco) proběhla úspěšně - zúčastnily se všechny hráčky . Krásně rozehř(r)áté jsme tak nastoupily do prvního setu. Tento typ rozcviček nám sedí, proto šla hra celkem hladce. Zádrhel přišel až ve vyrovnaném druhém setu. V koncovce jsme jej pustily, ale to hlavně proto, abychom zápas protáhly a tím měly dostatek času vystřízlivět, než budeme zase řídit. Plán se naštěstí zdařil a třetí a čtvrtý set už byl opět úspěšně připsán na naší stranu. Výsledek vypadá až nespravedlivě jednoznačně, neboť hra byla fakt vyrovnaná – „Univerzita“ měla např. skvělé pole! Takže jsme si skvěle zahrály a byl to moc hezký volejbal, i přesto, že soupeřky nové zahraniční posily nepředstavily. Prostě takové to domácké ostravsko-univerzitní pinkání!

Sepsal(a): Renata
Rozhodčí: Petr Košnovský

TJ Sokol Svinov B : TJ Sokol Poruba 3:0 (13, 8, 9)27.09.2023

Sestava: Nahrávka: Veronika, Gabka, Ája Smeč: Irena, Helena Blok: Martina J., Marci
Diváci: Jako fanoušek Markétka

Letošní sezónu jsme začaly tradiční prosecovskou štamprličkou na počest budoucí babičky Ireny. Po prázdninové pauze jsme měly radost, že se opět vidíme, takže jsme do zápasu vstoupily s dobrou náladou. Poprvé také nastoupila naše posila Andrejka, která určitě bude pro naši hru přínosem. Nikdy nepodceňujeme soupeře, ale Sokol nastoupil ve své mladistvé sestavě, takže naše zkušenosti diktovaly tempo hry. A taky Verča nás popoháněla, protože spěchala domů za nemocným dítkem.

Sepsal(a): Irena